Event | Rik Wouters Exhibition @ Momu Antwerp


Er is een nieuwe tentoonstelling in het ModeMuseum en iedereen mag het weten! Afgelopen week werd ik uitgenodigd om de nieuwe tentoonstelling 'Rik Wouters & het huiselijke utopia' te ontdekken. Hierbij staat de schilderkunst van Belgisch artiest Rik Wouters centraal. We kwamen te weten dat Rik Wouters ruim een eeuw geleden stierf. Het ModeMuseum eert hem nu dus 100 jaar later met deze nieuwe expo.

Samen met bloggers Charlotte, Christelle en Jana werd ik doorheen het museum gegidst. We kregen eerst te zien hoe de omgeving van Wouters eruit zag. Al gauw werd duidelijk dat hij zich thuis voelde bij zijn geliefde Nel.


Schilderkunst in het ModeMusem? 
De relatie tussen de Mechelse schilder Rik Wouters en zijn vrouw Nel, primeert in de schilderkunst van Wouters. Nel vormt de leidraad doorheen zijn schilderijen. De schilderkunst die tentoongesteld wordt, wordt gecombineerd met kleding. Het ModeMuseum zocht hiervoor speciaal kledingstukken  uit van Belgische ontwerpers. (Extra leuk om talent van eigen bodem te ontdekken!)
N E L, de definitie van Wouters' schilderkunst
Voor de zoveelste keer komen de woorden 'Ode aan Nel' uit de mond van onze gids. En Oh ja, want ook hier schildert Rik zijn 'Nel'. Een voorbeeldje is Lezende vrouw (zie hieronder) van Rik Wouters. Dit keer met een rood-witte gestreepte top/ jurk aan, verdiepend in een boek. Naast het schilderij werden kledingstukken tentoongesteld van ontwerper Christian Wijnants die perfect 'matchten' met het kunstwerk. De jurken die je hieronder kan zien zijn zelfs eerst handgeschilderd en daarna geprint op de kledingstukken. (Crazy!)

Christian Wijnants brengt een ode aan Rik Wouters
Lezende vrouw/ reading woman - Rik WoutersZei daar iemand bloemetjes?
Rik Wouters schilderde doorgaans steeds drukke, kleurrijke schilderijen waar dikke penseelstreken vooropgesteld werden. Een ontwerp van Dries Van Noten toonde ook een verwijzing naar de kleurrijke werken van Wouters. Het jasje van hieronder is een stuk uit 2001. (Check die roze bloemen... *insert heart eyes emoji*)

Links: Ontwerpen van Dries Van Noten.                                   Rechts: Tulpen - Rik Wouters


De tentoonstelling werd kleurrijker naar het einde toe; Niet enkel de kleuren, maar ook de muren én zelfs de vloer waren vrolijk getint in verschillende kleuren. Dit was ook meteen het laatste deel van de tentoonstelling;

Een paar foto's op een rijtje.

Herfst - Rik Wouters

Kleurrijke schoenen - Mats Rambout


Kortom
We kregen dus een zicht op de werkplek en woonomgeving van Wouters. 'Het huiselijke utopia' is de titel van de expo. En dat hebben we zeker kunnen waarnemen.  Rik Wouters vertoefde in een gezellige huiselijke omgeving met zijn vrouw Nel, die als een muze was voor hem. In de tentoonstelling maakten we kennis met verschillende thema's. Zo zagen we Nel met kinderen, Nel die strijkt, Nel die uit het raam kijkt, Nel die een boek leest...  en dat gedurende alle seizoenen van het jaar.

De harmonie tussen de schilderwerken en kledingstukken is heel inspirerend en speciaal. Ik vind het vooral heel verrassend hoe een tijdspanne van 100 jaar aan elkaar kan gelinkt worden door enerzijds de geschilderde werken uit de vorige eeuw en anderzijds de kleding van nu. Zeker dus de moeite waard om eens een kijkje naar te nemen.

#BelgianBloggers
Na afloop leerde ik nog wat leuke bloggers/ vloggers kennen. We legden het moment vast aan de leuke photo booth stand. (Yay for photo booth pictures :D)

Hun blogs kan je hieronder vinden.


Tot de volgende blogpost!

Amber XCharlotte - Simply by Charlotte
Christelle Zitu - No Limits 4 fashion
Jana Frambach - Frivolous Affairs
Zöe Fellows - Zoe Fellows/ Food, fashion & fabulous things

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je graag een berichtje achterlaten? Feel free :)