Lifestyle | Travel: Amsterdam Part #2

Jacques Henri Lartigue


Hi there!

In de krokusvakantie ging ik met Céline naar Amsterdam.  Beiden zijn we méga fan van cultuur, en planden we dan ook veel museabezoeken. Vooral het EYE filmmuseum, het moam en het Van Gogh museum maakten indruk op ons. Lees vooral verder voor het hele lijstje! Voor meer praktische informatie, klik hier voor Part #1 van de blogpost.

Het persmuseum
Aangezien Céline samen met mij journalistiek studeert in Mechelen, weten we als geen ander hoe de pers werkt. Dit was dus een interessante uitstap voor ons. ;) Het persmuseum is gelegen ten oosten van Amsterdam. Iets wat verder verwijderd van het centrum, maar zeker niet afgelegen. Het is perfect te bereiken met openbaar vervoer. Het museum is vrij klein, maar het personeel was heel vriendelijk en gaf uitleg waar nodig. Natuurlijk primeert hier de Nederlandse pers, maar opzich stelden er ook veel internationale problemen zich aan de kaart.
Als je eens in Amsterdam-Oost bent, kan je zeker eens een bezoekje gaan brengen!

Voorbeeldje van de invloed van de pers: debat Nixon en Kennedy


Filmmuseum EYE

Het EYE filmmuseum ligt vlakbij het centraal station van Amsterdam aan de overkant van het IJ. Je kan makkelijk oversteken door een ferry. Je moet hoogstens een paar minuten wachten én het is gratis. Makkelijk, toch? Het gebouw van het filmmuseum zie je in de verte al staan. 4 jaar geleden werd het nieuwe gebouw geopend. Vooral de strakke en moderne insteek valt op. Céline vond dat de voorgevel wat weg had van het Opera House in Sydney. Maar dat zullen we even ter zijde laten... ;)  Als je hier klikt kan je trouwens even binnenkijken met Google Maps.


Van Gogh Museum

Als je aan Amsterdam denkt, denk je automatisch ook aan de wereldberoemde kunstenaar, Vincent Van Gogh. Een bezoekje aan het museum waar zijn kunstwerken tentoongesteld worden, kon dan natuurlijk niet ontbreken. Volgens mij is het ook echt de moeite waard! Het - onlangs vernieuwde - museum telt 3 verdiepingen die vol hangen met schilderijen van Van Gogh. Ook zijn leven wordt verteld aan de hand van brieven die hij schreef. Enkele van mijn favoriete kunstwerken zie je hieronder.

(Zei daar iemand "bloemetjes"??)

Links: Vaas met korenbloemen en klaprozen (1885) | Rechts: Amandelbloesem (1890)

Geploegde akkers ('De voren') - (1888)

Van Gogh maakte telkens gebruik van dikke penseelstreken. Dat konden we ook zien in het museum. Verschillende lagen werden gebruikt en waarschijnlijk ook ettelijke kilo's verf. ;)

Een voorbeeldje hiervan is het schilderij 'Geploegde akkers'. (Klik zeker eens op de foto hiernaast om de details te bekijken!)

FOAM

Het fotomuseum van Amsterdam ligt pal aan één van de grachtengordels, nl. de Keizersgracht. Omdat we rond de middag aankwamen besloten we het bezoek te combineren met een lunch bij Bagels & Beans. (Heerlijk trouwens!)
Er waren verschillende tentoonstellingen te zien. Een aantal zijn me zeker bijgebleven.

*Jacques Henri Lartigue (°1894): In de tentoonstelling 'Life in Colour', staat vooral - vanzelfsprekend - de kleurenfotografie van Lartigue centraal. Hij maakte gebruik van autochrome, ektachrome en Kodachrome. Vrolijke beelden van Frankrijk in de 20ste eeuw spelen hier duidelijk de hoofdrol. Vintage look: Check!

Ik nam een foto van mijn favorieten:


'Life in Colour': nog tot 3 april 2016 in FOAM.


Francesca Woodman (°1958): 'On Being an Angel' brengt de fotocollectie van de Amerikaanse fotografe Francesca Woodman. De fotografe stond  bekend om haar zelfportretten en  gebruikte vooral haar lichaam als rode draad doorheen haar foto's. Op 22-jarige leeftijd besliste ze om een einde aan haar leven te maken. Anno 2016, zijn haar foto's te bewonderen in diverse fotomusea. Straf!

De tentoonstelling werd afgesloten op 9 maart 2016.* Vincent Delbrouck (°1975): Met 'New Paintings' heeft Belgische fotograaf Vincent Delbrouck een tentoonstelling in het fotomuseum van Amsterdam. Vooral kleur en natuur spelen een belangrijke rol doorheen zijn kunstwerken. De zaal waar de kunstwerken tentoongesteld leek wel op een gezellige huiskamer.
Denk: Planten, boekenkasten en een trap.

'New Paintings' werd afgesloten op 13 maart 2016.

Bedankt dat je tot hier hebt gelezen. Tot de volgende keer!
Liefs, Amber van The Comfy Creative.  

Ps: Hoe hipster was deze vloer in het FOAM???


Een foto die is geplaatst door Amber (@amberpg) op

Zo hipster dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je graag een berichtje achterlaten? Feel free :)